Πάντα βρίσκω ενδιαφέρον το πώς τα φυτά που θεωρούμε «νέα» γίνονται δημοφιλή με την πάροδο του χρόνου. καθώς και πολλά φυτά Ο ιβίσκος δεν διαφέρει.
Εάν ενδιαφέρεστε για τη φροντίδα των φυτών ιβίσκου, δείτε το άρθρο μας: Πώς να φροντίσετε τα φυτά ιβίσκου.
Εδώ είναι ένας ταπεινός ιβίσκος που περιγράφεται στις σελίδες ενός περιοδικού κηπουρικής τον Ιανουάριο του 1956:
θάμνος ιβίσκου στη Χαβάη
πριν από τριάντα τρία χρόνια Ο όμορφος ιβίσκος έχει ανακηρυχθεί επίσημα το λουλουδάτο σύμβολο της γης της Χαβάης. έχει περιγραφεί ως α «Όμορφα αυτόχθονα λουλούδια που φυτρώνει άφθονα σε κάθε νησί και μοιάζει με γενικό εκπρόσωπο γιατί κανένα άλλο λουλούδι δεν έχει τέτοιο χρώμα, σχήμα ή διαδοχή».
Πραγματικά μεγαλώνει παντού. Μια σειρά από έντονα χρώματα άνθισε στη βεράντα. σε τοίχους ηφαιστειακών πετρωμάτων, φράχτες, ανεμοφράκτες και οθόνες και είναι πολύ χρήσιμο ως δείγμα κήπου. Κάθε χωράφι έχει τουλάχιστον ένα φυτό πουρνάρι. που έχουν διαφορετικά ύψη Από ένα μέτριο βότανο έως έναν μεγάλο θάμνο ή μικρό δέντρο ύψους έως 20 πόδια, η δημοτικότητά του οφείλεται στην ποικιλία των χρωμάτων και των σχημάτων του (πρώην πλεξούδες ιβίσκου) και στο πού αναπτύσσεται.
Επειδή αυτά τα υπέροχα λουλούδια είναι εύκολο να αναπαραχθούν. Έτσι και οι μονές και οι διπλές ποικιλίες έχουν όλα τα χρώματα. εκτός από το μπλε Κυμαίνονται από καθαρό λευκό έως ανοιχτό ροζ και κίτρινο έως έντονο πορτοκαλί ή χρυσό. Συμπεριλαμβανομένου βαθύτερου βυσσινί έως βαθύ κόκκινο. τα προηγούμενα χρόνια Αρκετά υβρίδια παράγονται ανά λουλούδι. Αλλά μερικά από αυτά τα πολύχρωμα χρώματα είναι πιο ενδιαφέροντα παρά όμορφα. Τα μεγάλα ροζ λουλούδια με τροποποιημένους στήμονες από πέταλα παραπέμπουν σε αρχαία τριαντάφυλλα λάχανου ή παιώνιες.
Κάθε λουλούδι μοιάζει με τον ξάδερφο του πουρνάρι. ανοίγουν το πρωί Μείνετε φρέσκοι και φρέσκοι όλη την ημέρα. και κλείνει αμέσως το βράδυ Είτε αφεθεί στους θάμνους, είτε μαδημένα και ποτισμένα, είτε στεγνωμένα στο τραπέζι. Όταν ένα νέο μπουμπούκι ανθίζει κάθε μέρα Τα άνθη του ιβίσκου ανθίζουν στο νησί όλο το χρόνο.
Οι γυναίκες της Χαβάης βάζουν λουλούδια στα μαλλιά τους ως μια υπέροχη εναλλακτική στα σκουλαρίκια. ενώ οι άνδρες φορούν λουλούδια πίσω από τα αυτιά τους στα πανηγύρια. Πολλά λουλούδια απλώνονται σε όλο το μήκος του τραπεζιού καλυμμένο με φύλλα. Ετοιμασμένοι για ένα ιθαγενές γλέντι ή στοιβάζονται σε πολύχρωμες σειρές σε έναν πάγκο στην ακτή ενός νησιού. Διαφέρουν σε μέγεθος από μια ίντσα πλάτος έως γιγάντια υβρίδια πλάτους ένα πόδι. Μερικά μέρη είναι ακατάστατα στη διακόσμηση. Στην πραγματικότητα, οτιδήποτε μεγαλύτερο είναι σχεδόν τεχνητό.
Ιερό λουλούδι των πρώιμων Πολυνησίων Υπάρχουν αναφορές σε φυτά με πολλά πολύχρωμα λουλούδια σε αρχαία παραμύθια και παραμύθια. Βρίσκονται έξι ή επτά είδη που είναι εγγενή στη Χαβάη. Η εγγενής λευκή μορφή (Hibiscus arnouianus) αναπτύχθηκε σε απομακρυσμένες περιοχές στο Oahu και στο Molokai για πολλά χρόνια μέχρι τώρα έχει γίνει μια εντελώς διαφορετική ποικιλία.
Μόνο που αυτά τα λευκά ήταν μυρωδάτα και διατηρήθηκαν ανοιχτά για πολύ καιρό. μερικές φορές μέχρι και τρεις ημέρες Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά είναι περιζήτητα από διασταυρώσεις. Δύσκολη μετάδοση κατά τη διασταύρωση
Ο κοινός κόκκινος ιβίσκος ή κινέζικο τριαντάφυλλο (Hibiscus rosa-sinensis), με καταγωγή από την Ασία, έχει μια σειρά από βοτανικές ποικιλίες και είναι ένα είδος που χρησιμοποιείται συχνά για φράκτες.
Ο ιβίσκος της Μαδαγασκάρης (Hibiscus camerani) είναι ένα κοινό φυτό φράκτη στα νησιά. Σκούρο ροζ με λευκές περιοχές στη βάση κάθε πετάλου. Τα ελκυστικά απλωμένα λουλούδια είναι μεγαλύτερα από τα τυπικά κόκκινα. γιατί είναι δυνατό φυτό Έχει καλά κλαδιά και πολλά φύλλα, γι’ αυτό χρησιμοποιείται συχνά για διασταύρωση.
Ο κοραλλιογενής ιβίσκος (Hibiscus schizopetalus) διαφέρει από τα άλλα είδη στο ότι έχει μικρά άνθη με στρογγυλεμένα πέταλα και βαθιές άκρες. Οι στήμονες είναι μακρύι και ημιδιαφανείς. αιωρείται σαν εκκρεμές στον άνεμο ψηλός και λεπτός, σαν κλήμα έχει μικρά εύθραυστα φύλλα
Το βάρος των λουλουδιών σε πολύ λεπτούς μίσχους τους κάνει να πέφτουν και να κρέμονται σαν καμπάνες. Η προέλευση πολλών από αυτά τα νησιωτικά υβρίδια τους δίνει χάρη. Οι στήμονες είναι μακριές και τα πέταλα πτυχωμένα. Ο κοραλλιογενής ιβίσκος χρησιμοποιείται συχνά για τη δημιουργία κληματαριών επειδή τα λεπτά κλαδιά του μπορούν εύκολα να εκπαιδευτούν για να τον καλύπτουν.
Πενήντα χρόνια αναπαραγωγής
Walter M. Στο γύρισμα του αιώνα Όταν ο Γκίφορντ άρχισε τις διασταυρώσεις Ενδιαφέρονται για την κουλτούρα του ιβίσκου στο αρχιπέλαγος. Ο ενθουσιασμός εξαπλώθηκε και καθώς οι νησιώτες ταξίδευαν, έστελναν ή έφερναν στο σπίτι νέα είδη.
Το 1914 ο A. Gerrit Wilder πραγματοποίησε την πρώτη έκθεση ιβίσκου. Εξέθεσε περίπου 400 είδη φυτών.Τα επόμενα χρόνια, ερασιτέχνες κτηνοτρόφοι βρήκαν μεγάλη χαρά σε αυτό το συναρπαστικό χόμπι. Αργότερα, η Υπηρεσία Γεωργικού Πειραματισμού και Επέκτασης του νησιού δημοσίευσε βιβλιογραφία σχετικά με το θέμα για αρχάριους. Ένας αγρότης ισχυρίστηκε ότι παρήγαγε περισσότερα από 2.700 υβρίδια.
Ο αριθμός πέντε είναι ένας μαγικός αριθμός στο μακιγιάζ ιβίσκου. Στη μέση υπάρχουν πέντε στήμονες, σκληροί σαν χαρτί. πέντε στήμονες και πέντε λοβούς στον παρθενικό υμένα
Τα πέντε τμηματικά σημάδια είναι συνήθως φωτεινά κόκκινα κρύσταλλα. Κοραλλιοειδή στην κορυφή των κεντρικών στήμονων. Στα πλαϊνά των στήμονων αναπτύσσονται ανθήρες και οι στήμονες κιτρινίζουν. Συνήθως είναι άκαμπτο όρθιο. Αλλά μερικές φορές σαρώνει προς τα έξω σε χαριτωμένες καμπύλες. που δηλώνει ότι είναι υβρίδιο και έχει ως προέλευση κοραλί χρώμα
Τα άνθη γονιμοποιούνται εύκολα. Η γύρη ενός λουλουδιού εφαρμόζεται στο ύπερο ενός άλλου αφού αφαιρέσει τη δική του γύρη. Οι σακούλες χρησιμοποιούνται για την προστασία των νεοφτιαγμένων σταυρών ώστε να μην ενοχλούνται από τις μέλισσες.
Οι σπόροι θα ωριμάσουν σε περίπου ένα μήνα. Και αφού φυτευτεί, αναμένεται να ανθίσει σε ένα χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι μια εκπληκτικά εκλεκτική και απροσδόκητη εμφάνιση. Η προσεκτική επιλογή παράγει εξαιρετικά υβρίδια. Γιατί τα σπορόφυτα είναι πολύ διαφορετικά. Επομένως, τόσο μοσχεύματα όσο και εμβολιασμοί χρησιμοποιούνται για την αύξηση του επιθυμητού είδους.
Το 1947, ένας από τους κορυφαίους καλλιεργητές και λάτρεις της ορτανσίας της Χαβάης, ο John A. Johnson, δώρισε μια μεγάλη συλλογή στον Πειραματικό Σταθμό του Πανεπιστημίου της Χαβάης. από αυτή τη συλλογή Το πανεπιστήμιο έχει επιλέξει τις καλύτερες νέες ποικιλίες για την αγορά. με ιδιαίτερη έμφαση στα φυτικά είδη σθένος και συνήθεια ανάπτυξης Ποιότητα και χρώμα λουλουδιών
Το περιοδικό κλάδεμα είναι σημαντικό και πολλά νέα φυτά ιβίσκου πολλαπλασιάζονται με κλάδεμα. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συχνά για τη φύτευση νέων περιφράξεων. Οι ποικιλίες που δεν ριζώνουν πολλαπλασιάζονται με εμβολιασμό. Rooting ή layering
Από 400 είδη το 1902 σε περισσότερα από 5.000, οι επισκέπτες του νησιού είναι τόσο γοητευμένοι από μερικά από τα φυτά που θέλουν να πάρουν τον ιβίσκο στο σπίτι τους. Αλλά οι κανόνες καραντίνας απαγορεύουν το κλάδεμα ή την αποστολή του ιβίσκου. Ωστόσο, οι σπόροι μπορούν να σταλούν.
Ορισμένες ποικιλίες της Χαβάης καλλιεργούνται σε διαμορφωμένα θερμοκήπια. Και ο ανθοπώλης που το φύτεψε διαπίστωσε επίσης ότι ήταν δημοφιλές να φυτεύεται ως καλλωπιστικό φυτό και ωφελήθηκε από τη φύτευση.