Πώς να ελέγξετε τα παράσιτα και τις ασθένειες των φυτών ίριδας

Pinterest Hidden Image

Η ίριδα είναι ένα περίπλοκο θέμα, με έξι υποείδη, τέσσερα από τα οποία κάποτε ήταν δικά τους είδη και αναπτύσσονται από κόνδυλους αντί για ριζώματα.

Αυτά τα φυτά προέρχονται από όλο τον κόσμο. Και ο αριθμός των ειδών αναμένεται να είναι μεταξύ 260 και 300.

μετά

Δηλαδή, οι ίριδες έχουν τη φήμη ότι είναι ουσιαστικά απαλλαγμένες από παράσιτα και ασθένειες.

Ωστόσο, ο φυσικός βιότοπος και τα διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά σημαίνουν ότι μπορείτε να γράψετε ένα μικρό βιβλίο. σχετικά με τα πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίριδα στο σύνολό της

Εδώ είναι μερικά κοινά παράσιτα και ασθένειες που πρέπει να προσέχετε. ό, τι κάνουν και πώς να προστατέψετε τις ίριδες σας από αυτές.

Ποια παράσιτα και ασθένειες επηρεάζουν τις ίριδες;

ασθένειες της ίριδας

Βακτηριακή λοίμωξη (Ξανθομόνας καμπέστρις) Τα φύλλα της ίριδας σας θα πέσουν όταν βραχούν.

σήψη βοτρύτη (Ο Βοτρύτης κουλουριασμένος) Είναι ένας θανατηφόρος μύκητας που μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το φυτό. αλλά συγκεντρώνεται στις ρίζες των ριζωμάτων της ίριδας.

σήψη του στέμματος (Corticus Rolfzi) Η μάστιγα προσβάλλει τις ίριδες και προσβάλλει τα φύλλα.

σημείο μελανιού (ίριδα Drechsler) Η μάστιγα επηρεάζει επίσης τις ίριδες και επηρεάζει τόσο το κεφάλι όσο και τα φύλλα.

κηλίδες στα φύλλα (Mycoparella Macrospora) Αυτή είναι μια κοινή μυκητιασική λοίμωξη που εμφανίζεται σε υγρά φυτά ή σε βρεγμένο φύλλωμα.

νηματοειδές Κυρίως χρήσιμο αλλά μερικά όπως π.χ Ditlenches DestroyerΕπικίνδυνο για την ίριδα.

μαλακή σήψη (Ερβίνια Καροτοβόρα) Η κατεστραμμένη ίριδα επηρεάζει τα ριζώματα και είναι συχνά αποτέλεσμα βλάβης στη διάτρηση της ίριδας.

Οι ιογενείς λοιμώξεις είναι ανίατες και συχνά προσβάλλουν πολλά φυτά. Αυτό διευκολύνει την εξάπλωση ασθενειών σε όλο τον κήπο σας.

Η ίριδα μπορεί να επηρεαστεί από διάφορες ιογενείς ασθένειες, όπως:

  • μωσαϊκό κίτρινο μπιζελιού
  • μωσαϊκό ίριδας γενειάδας
  • μωσαϊκό ίριδας χωρίς γένια
  • Τα κουκιά θα μαραθούν.
  • μωσαϊκό αγγουριού
  • Η ίριδα είναι ήπια μωσαϊκό.
  • Η ίριδα είναι αυστηρά μωσαϊκό.
  • Ο κρυμμένος ιός του Νάρκισσου
  • ήχος καπνού
  • σημείο δακτυλίου καπνού

Περισσότερα για τον έλεγχο του ιού του μωσαϊκού της ίριδας

έντομο ίριδας

Οι αφίδες είναι ένα από τα πιο κοινά παράσιτα και μπορούν να μολύνουν τις ίριδες και άλλα φυτά. στον κήπο σου

Τα σκαθάρια είναι κοινά παράσιτα. Και πολλοί άνθρωποι αγαπούν το άρωμα των φύλλων και των λουλουδιών της ίριδας.

Ο τρυπητής της ίριδας είναι ένα δυσάρεστο παράσιτο, μια κάμπια σκόρων που γεννά μεγάλους αριθμούς αυγών στο φύλλωμα.

Οι θρίπες είναι μικρά έντομα που βλάπτουν τόσο τις ρίζες όσο και τα φύλλα των φυτών.

Τι αντίκτυπο έχουν αυτά τα προβλήματα;

ασθένεια

Η βακτηριακή μάστιγα προκαλεί υδαρείς κηλίδες στα φύλλα. Αν και το πρήξιμο υποχωρεί σε ξηρό καιρό.

Η σήψη του βοτρύτη κάνει τα ριζώματα να στεγνώνουν και να γίνονται σκόνη, με γυαλιστερούς μαύρους κόκκους στην επιφάνεια.

Τα φύλλα ενός μολυσμένου φυτού δεν θα φυτρώσουν τόσο πολύ όσο ένα υγιές φυτό. και θα κιτρινίσει γίνεται καφέ και πεθαίνει με την πάροδο του χρόνου που συνήθως καλύπτονται με γκρίζα σπόρια μούχλας.

Η σήψη των ριζών σχηματίζει λευκές μυκητιακές υφές στην κάτω πλευρά των φύλλων. Αλλά θα σαπίσει με τρόπο πάνω-κάτω, δημιουργώντας συχνά καφέ σκληρώτια μεταξύ των προσβεβλημένων φύλλων.

Οι κηλίδες μελανιού προκαλούν σήψη των βολβών πριν ανθίσει το φυτό.

Σχηματίζει μικρές κηλίδες και ραβδώσεις κατά μήκος των φύλλων, οι οποίες διογκώνονται και γίνονται καστανοκόκκινα. συνήθως έχει ένα γκρίζο κέντρο και παράγει μεγάλους αριθμούς σπορίων όταν είναι υγρό

Η κηλίδα στα φύλλα προκαλεί καφέ κηλίδες στα μολυσμένα φύλλα με κίτρινες υδαρείς άκρες που μεγεθύνονται και γίνονται κοκκινωπό καφέ. Τελικά τα φύλλα του ξενιστή πεθαίνουν.

Οι επιβλαβείς νηματώδεις σχηματίζουν μαύρες γραμμές κατά μήκος των φλεβών στο εξωτερικό στρώμα του προσβεβλημένου βολβού. Αυτό δημιουργεί ένα κοίλο αυλάκι μεταξύ της πλάκας βάσης και των εξωτερικών ζυγών.

Η ήπια σήψη προκαλεί τα μολυσμένα ριζώματα να γίνονται χλωμά, καφέ και δύσοσμα.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εξαπλωθούν στη βάση των φύλλων. Τα φύλλα μπορεί να πεθάνουν από την άκρη ή να καταρρεύσουν ξαφνικά λόγω εσωτερικής σήψης.

Οι ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να έχουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων ή να επηρεάσουν μόνο ορισμένα φυτά.

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν μαρασμό, αποχρωματισμό, πτώση φύλλων ή μπουμπουκιών και καθυστερημένη ανάπτυξη.

έντομο ίριδας

Τόσο οι αφίδες όσο και οι θρίπες τρέφονται με χυμούς και βαρετά έντομα.

Οι θρίπες μπορούν επίσης να μολύνουν τις ρίζες της ίριδας του ριζώματος. Ενώ οι αφίδες είναι γνωστό ότι μεταδίδουν έναν αριθμό ιών, δεν είναι.

Το σκαθάρι εισέρχεται στα φύλλα και τα μπουμπούκια της ίριδας. Αυτό συχνά ανοίγει την πόρτα στη μόλυνση. και αντιαισθητικά φυτά

Ο τρυπητής του αμφιβληστροειδούς είναι ίσως η χειρότερη απειλή. Οι κάμπιες διεισδύουν στην επιφάνεια του φύλλου και αρχίζουν να εισχωρούν στο ρίζωμα. που θα μεταμορφώσουν στο χώμα

Ο τρυπητής δεν βλάπτει μόνο τα φυτά και τα ριζώματα. Συχνά όμως η δραστηριότητά τους ακολουθείται από ασθένειες όπως η σήψη των ριζών, που εισέρχονται στα ριζώματα μέσω των γεωτρήσεων.

Πώς να ελέγξετε τις ασθένειες και τα παράσιτα της ίριδας;

Το έλαιο neem είναι ένα εξαιρετικό απωθητικό ενάντια στα περισσότερα έντομα. και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντίσταση σε ορισμένες μυκητιασικές λοιμώξεις

Οι διαφυλλικοί ψεκασμοί του neem σκοτώνουν τα έντομα σε επαφή και καταπολεμούν τους μύκητες της επιφάνειας.

Εν τω μεταξύ, το έγχυμα χώματος neem δρα ως συστηματικό εντομοκτόνο. Αποστειρώστε και σταδιακά Σκοτώστε κάθε έντομο που δαγκώνει ή τρυπάει. και βοηθά τα φυτά να καταπολεμήσουν τις εσωτερικές βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις.

Είναι καλύτερο να καταστρέψετε παθογόνους κόνδυλους ή ριζώματα. Και θα πρέπει να απολυμάνετε ή να αντικαταστήσετε το χώμα. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι ασθένειες μπορούν να ζήσουν χωρίς ξενιστή για πολλά χρόνια.

Οι ασθένειες που επηρεάζουν μόνο τα φύλλα των φυτών μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν αφαιρώντας τα άρρωστα φύλλα και θεραπεύοντας το φυτό με ένα μυκητοκτόνο.

Σε περίπτωση ασθένειας που επηρεάζει τόσο τις ρίζες όσο και τα φύλλα, πρέπει να καταστρέψετε το φυτό.

για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης ή μυκητιασικής νόσου Ασκήστε καλές συνήθειες ποτίσματος και μην βραχούν τα φύλλα.

Αποφύγετε να φυτεύετε ριζώματα πολύ βαθιά ή πολύ ρηχούς κονδύλους. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση εδαφοκάλυψης, που μπορεί να λειτουργήσει ως καταφύγιο για έντομα ή να συγκρατήσει το νερό κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Μην αγοράζετε φτηνό χώμα για γλάστρες ή φυτόχωμα. Εκτός κι αν η εταιρεία είναι διάσημη. Αυτά τα χαμηλά κόστη αποτελούν συχνά ένδειξη ότι η εταιρεία δεν απολυμαίνει το έδαφος πριν από τη συσκευασία.

Τέλος, σε περίπτωση ιογενούς λοίμωξης Δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να καταστρέψουν τα φυτά και το έδαφος. Λόγω διαφόρων ασθενειών και στο μέλλον, αποφύγετε να φυτέψετε ίριδες στο ίδιο μέρος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *