Τι προκαλεί το Fusarium στην ίριδα και πώς να το ελέγξετε

Pinterest Hidden Image

Πολλές ασθένειες μπορούν να επηρεάσουν τα φυτά σας. Και ορισμένα φυτά είναι ευαίσθητα σε αυτή την ασθένεια. από άλλες ασθένειες Αυτό συμβαίνει με τις βολβώδεις ίριδες σε σύγκριση με τις ίριδες με ριζώματα.

Οι ίριδες με βολβώδεις ρίζες δεν είναι μόνο πιο ευαίσθητες στον ιό του μωσαϊκού της ίριδας από τα ξαδέρφια τους. Αλλά είναι επίσης ευαίσθητα σε έναν δυσάρεστο μύκητα που ονομάζεται βασική σήψη iris fusarium.

μετά

Επειδή πρόκειται για μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς συμβαίνει και τι μπορείτε να κάνετε για να το αποτρέψετε.

Τι είναι το Fusarium Basal Rot;

μύκητας Fusarium oxysporum f. sp Εμφανίζεται σήψη φουζάριο ΓλαδιόλαΟ μύκητας μπορεί να εξαπλωθεί με βρώμικα εργαλεία, παρεμβολές, αέρα ή νερό και μπορεί να επιβιώσει στο έδαφος για πολλά χρόνια χωρίς ξενιστή.

Τα σπόρια των μυκήτων προσβάλλουν συνήθως τις ρίζες και διασχίζουν την πλάκα βάσης για να επιτεθούν στους κονδύλους.Ωστόσο, ο μύκητας θα επιτεθεί απευθείας όταν καταστρέφει τους βολβούς.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτό το είδος Fusarium oxysporum Επηρεάζει τα φυτά γλαδιόλες και επηρεάζει τις βολβώδεις ίριδες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν περισσότερα από ένα είδη. Αφού είναι εύκολο να περάσεις από τη γλαδιόλα στην ίριδα. Όχι όμως και το αντίστροφο.

Τι προκαλεί τη βασική σήψη Fusarium;

Συνήθως, το πρώτο σημάδι μόλυνσης είναι η διακοπή της νέας ανάπτυξης. Τα φύλλα θα αρχίσουν να κιτρινίζουν. Τα κίτρινα φύλλα έχουν συχνά βλάβες στην κάτω πλευρά. Αυτό βοηθά στη διάκριση της σήψης Fusarium από άλλες αιτίες κίτρινων φύλλων. Μερικές φορές νέα φύλλα δεν εμφανίζονται καθόλου.

Ένα υπόγειο Fusarium θα καταστρέψει τη ρίζα της ίριδας καθώς πλησιάζει τον βολβό Το Fusarium μπορεί να αφήσει την ίριδα αρκετά χαλαρή ώστε να τραβηχτεί γρήγορα από το έδαφος. όταν η μόλυνση εισέλθει στον βολβό θα προκαλέσει τη συρρίκνωση της πλάκας βάσης

Οι βολβοί γίνονται κοκκινοκαφέ στην πληγείσα περιοχή. και υπάρχει σαφής οριοθέτηση μεταξύ μολυσμένου και υγιούς ιστού. Οι επιφανειακοί βολβοί μπορεί να καλύπτονται με λευκή ή ροζ ανάπτυξη μυκήτων.

Αυτό συμβαίνει επειδή ένα μαραμένο φουζάριο δεν μολύνει ολόκληρο τον βολβό ταυτόχρονα. Το ορατό μέρος του φυτού μπορεί να έχει μολυνθεί πλήρως. ή μόνο μέρη του φυτού μπορεί να παρουσιάζουν σημάδια μόλυνσης

Πώς να ελέγξετε τη βασική σήψη Fusarium

Η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο όταν πρόκειται για σήψη Fusarium. Εάν μπορείτε, ελέγξτε για σημάδια ευαισθησίας ή αποχρωματισμού. Και πάντα να αγοράζετε λαμπτήρες από αξιόπιστες πηγές.

όταν χωρίζεις ίριδες Πάντα να απορρίπτετε τα μολυσμένα κεφάλια. Ομοίως, εάν διαπιστωθεί ότι μία από τις ίριδες σας έχει μολυνθεί με σήψη Fusarium, θα πρέπει να σκαφτεί και να αφαιρεθεί αμέσως. Αποφύγετε τη φύτευση νέων κονδύλων εκεί για 4 έως 5 χρόνια, καθώς θα επηρεαστεί και το έδαφος γύρω τους.

Μερικά μυκητοκτόνα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία μολυσμένου εδάφους. Όπως συμβαίνει με πολλές θεραπείες με μυκητοκτόνα, πρέπει να μουλιάζετε τους κόνδυλους της ίριδας πριν τη φύτευση.

Η απολύμανση του εδάφους είναι μια άλλη επιλογή εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε την ανάπτυξη ίριδας στην περιοχή για το χρόνο που απαιτείται για να σκοτωθούν οι μύκητες.

Να ελέγχετε πάντα τους λαμπτήρες για σημάδια ζημιάς όταν φυτεύονται. καθώς μπορεί να προκαλέσει σήψη Fusarium.

Για παράδειγμα, όταν αφαιρείτε ένα μούσι Μουλιάστε σε χλωρίνη 10% και στεγνώστε στον ήλιο. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε μυκητοκτόνο για να θολώσετε τη λάμπα.

όπως και με τις περισσότερες ασθένειες Η σωστή φροντίδα είναι αποτελεσματική πρόληψη. Πάντα να απολυμαίνετε τα εργαλεία σας μεταξύ των εργοστασίων. Και μην ξεχνάτε να πλένετε καλά τα χέρια σας.

Προσπαθήστε να μην καταστρέψετε τον βολβό σκάβοντας μια ακτίνα ελαφρώς μεγαλύτερη από το ριζικό σύστημα. Αποτρέψτε πιθανές προσβολές χρησιμοποιώντας λάδι neem, πάστα τσίλι neem και/ή άλλα οργανικά εντομοκτόνα.

Προσθέστε άλλη μια στρώση σάπια φύλλα για να βοηθήσετε στην απομόνωση των κονδύλων και προσπαθήστε να τους ποτίζετε τακτικά το πρωί.

Διατηρήστε την περιοχή απαλλαγμένη από ζιζάνια ή υπολείμματα. Αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει την εξάπλωση της νόσου.

Τέλος, αποφύγετε να φυτέψετε ίριδες πολύ κοντά μεταξύ τους. Γιατί η συμφόρηση μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες. εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο το φυτό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *